Ποιοι Είμαστε

Σεμινάρια

Διαλέξεις - Ομιλίες

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Επικοινωνία


Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής

ΕΝΑΡΞΗ 

Το Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής δίνει έμφαση στην πρακτική εξάσκηση, αλλά και την θεωρητική παρουσίαση της τέχνης του γραπτού λόγου. Οι συμμετέχοντες, μέσα από μια βιωματική προσέγγιση, μαθαίνουν πώς να εκφράζουν εύγλωττα τις σκέψεις τους και να επικοινωνούν αποτελεσματικά. Οι κατάλληλα σχεδιασμένες ασκήσεις και η συνεχής καθοδήγηση του εκπαιδευτή, βοηθούν τους συμμετέχοντες να βελτιωθούν σημαντικά κατά την διάρκεια του εργαστηρίου. Στο εργαστήριο μπορείτε να αναπτύξετε τις σκέψεις σας, να χρησιμοποιήσετε την φαντασία σας και να γράψετε όμορφες ιστορίες, με τον δικό σας τρόπο… 
Εισηγητής: Σπύρος Μάλλιος

Ημερομηνίες μαθημάτωνΚάθε Σάββατο, 18:00 - 20:00

Μέγιστος αριθμός ατόμων  ανά σεμινάριο: 10 άτομα

Διάρκεια: 10 συναντήσεις συνολικής διάρκειας 20 και πλέον ωρών

Κόστος σεμιναρίου: 30 ευρώ το μήνα

 Δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες.


                                                             

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Πρόγραμμα συναντήσεων

1.      Δομή παραγράφου

Μαθαίνουμε να δομούμε όμορφα μια παράγραφο, ώστε να διευκολύνουμε τον αναγνώστη να κατανοήσει τις σκέψεις μας. Είναι σημαντικό σε κάθε παράγραφο να συμπεριλάβουμε μόνο τις σημαντικές σκέψεις μας και να τις παραθέσουμε με ωραίο τρόπο, ώστε ο λόγος να «ρέει» ομαλά.


2.      Βασικές αρχές συγγραφής

Η γραφή είναι μια μορφή επικοινωνίας με έναν πομπό και αρκετούς δέκτες. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τους δέκτες κατά την συγγραφή και να τους παραδίδουμε ένα κείμενο με υψηλή αξία για εκείνους. Θέματα που θα καλυφθούν: α) έκταση κειμένου β) λεξιλόγιο κειμένου γ) σκοπός  του κειμένου.

 

3.      Ομαδικές ασκήσεις γραφής

Η συνεργασία μάς βοηθάει να βλέπουμε τα πράγματα από την οπτική γωνία ενός άλλου ανθρώπου. Θα έχουμε την ευκαιρία να γράψουμε συνεργατικά (ανά 2 άτομα) μια ιστορία, όπου ο ένας θα συμπληρώνει τον άλλον. Στόχος είναι να δώσουμε έμφαση στις λεπτομέρειες και να γράψουμε μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

4.      Οπτική γωνία αφηγητή (Α’ πρόσωπο, Γ’ πρόσωπο)

Θα μελετήσουμε τις διαφορές της συγγραφής σε Α’ και Γ’ πρόσωπο, ώστε να είμαστε σε θέση να διαλέγουμε κάθε φορά το πρόσωπο που ταιριάζει καλύτερα στο κείμενό μας. Θα προσπαθήσουμε να γράψουμε ένα διήγημα τόσο σε Α’ πρόσωπο, όσο και σε Γ’ πρόσωπο.

5.      Ζωή και λογοτεχνία: αφορμές γραφής

Η λογοτεχνία λαμβάνει αφορμές από γεγονότα της ζωής, όμως δεν είναι καταγραφή της ζωής. Είναι σημαντικό να μάθουμε να αξιοποιούμε τις εμπειρίες μας ως βάση ενός έργου και να τις αναπτύσσουμε λογοτεχνικά, αξιοποιώντας την ικανότητά μας στον γραπτό λόγο. Θα μάθουμε να ξεχωρίζουμε ποια γεγονότα της ζωής χρειάζονται σε ένα λογοτεχνικό έργο και ποια είναι καλύτερο να μην συμπεριλάβουμε.

6.      Διήγημα

Μετά τις πρώτες ενότητες, θα γράψουμε ένα διήγημα (~ 4 σελίδες), προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε όσα μάθαμε προηγουμένως. Είναι μια ευκαιρία για κάθε συμμετέχοντα να παρουσιάσει τις δεξιότητές του και να κάνει μια πρώτη λογοτεχνική κατάθεση.

7.      Γραπτός και προφορικός λόγος

Ο γραπτός και ο προφορικός λόγος έχουν ορισμένα κοινά στοιχεία (πομπό, δέκτης, ιδέες), αλλά και ορισμένες διαφορές (διάβασμα, ακρόαση, διαθέσιμος χρόνος για κατανόηση). Θα δοκιμάσουμε να παρουσιάσουμε την ιστορία μας τόσο προφορικά όσο και γραπτά, για να κατανοήσουμε την κατάλληλη στρατηγική επικοινωνίας σε κάθε περίπτωση.

8.      Ελληνική πεζογραφία: Ξενόπουλος

Θα μελετήσουμε ορισμένα κείμενα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, ώστε να δούμε πώς «ρέει» ο λόγος του, πώς δομεί τους χαρακτήρες και πώς οργανώνει την πλοκή. Σκοπός είναι να μαθαίνουμε νέες τεχνικές, τις οποίες μπορούμε εν συνεχεία να αξιοποιούμε στην συγγραφή των δικών μας έργων.

9.      Ελληνική πεζογραφία: Ροΐδης

Θα μελετήσουμε το «Ροΐδιο ύφος». Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο χιούμορ και την ειρωνεία, δύο πολύ σημαντικές τεχνικές για έναν πεζογράφο.

10.  Σύνοψη

Στο τέλος, θα κάνουμε σύνοψη όσων μάθαμε και θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα έργα που δημιουργήσαμε κατά την διάρκεια του εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής. 

Το KalliPratto στηρίζοντας την έμπνευσή σας, ΘΑ ΕΚΔΩΣΕΙ, υπό την επιμέλεια του κ. Μάλλιου, ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑ!!!